Skip to content

Valtuustoaloite 23.8.2021

Vantaan raitiovaunuhankkeen suunnittelu keskeytettävä

Me allekirjoittaneet valtuutetut pyydämme, että Vantaan kaupunki keskeyttää Vantaan raitiovaunuhankkeen suunnittelun välittömästi. 

Globaalista Covid-19 -viruksen aiheuttamasta pandemiasta johtuvasta elinkeinoelämän osittaisesta pysähtymisestä Vantaalla (lentokentän alue) ja Vantaalle kohdistuvasta poikkeuksellisen suuresta työttömyydestä johtuen Vantaan tulevat verokertymät ovat vaarassa pienentyä merkittävästi. Myös kuntalaisten julkisen liikenteen käytön merkittävä väheneminen ja uudet päästöttömät liikkumisen eri muodot kuten sähköbussi, sähkö- ja vetyautot sekä alustatalouden innovaatiot ovat jo itsessään riittävä peruste kalliin, vanhanaikaisen ja tehottoman raitiovaunuhankkeen suunnittelun keskeyttämiseksi.

Jo nyt sovittujen 20 miljoonan euron suunnitteluun varatuilla rahoilla olisi Vantaalle mahdollistettu 44 uuden sähköbussin hankinnat. Vantaan ylivelkaantuminen, koronasta johtuvan tulevaisuuden ennustamisen mahdottomuus, epästabiilit kansainväliset korkomarkkinat ja inflaatiokehityksen huolestuttava suunta vahvistavat talouden kokonaiskuvan epävarmuutta. Myös raitiovaunuhankkeen rahoittamiseen liittyvät ulkopuolisten rahoittajien epävarmuus sekä Vantaan oman osuuden rahoittaminen velkarahalla vaarantaa Vantaan tulevaisuuden kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.

Esitämme, että Vantaan kaupunki ryhtyy välittömästi toimiin, jolla saadaan pysäytettyä kaikki tulevat raitiovaunuhankkeen kustannussuunnitelmat välittömästi sekä ruvetaan etsimään edullisimpia ja kustannustehokkaampia joukkoliikenteen eri muotoja, jotka palvelevat tasapuolisemmin kaikkia vantaalaisia julkisen liikenteen käyttäjiä.

Tuukka Saimen PS, kaupunginvaltuutettu   

Mika Kasonen KOK, kaupunginvaltuutettu

Artikkeli raitiovaunuhankkeesta Vantaan Sanomissa 30.6.2021

Artikkeli valtuustoaloitteesta Vantaan Sanomissa 24.8.2021

Mielipidekirjoitus Vantaan Sanomissa 8.9.2021

Vantaan vaakuna

Facebooktwitterlinkedinmail