Skip to content

Kirjoitus on julkaistu 18.3.2023 Uudenmaan Kokoomuksen ja Vantaan Kokoomuksen verkkosivuilla

NYT ON AIKA PALAUTTAA KURI JA JÄRJESTYS KADUILLE

Jokaisen Suomalaisen perusoikeuksiin kuuluu turvallinen arki kotona sekä kadulla. Katujengit ja siihen liittyvä rikollisuus ovat kasvaneet voimakkaasti viimeisten vuosien aikana. Nyt viimein on uskallettu myöntää, että katujengi-ilmiö on seurausta osittain epäonnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta sekä osin epäonnistuneista kotouttamisohjelmista. Pääkaupunkiseudulla olevat katujengit koostuvat suurelta osin maahanmuuttajanuorista.

Haluan kuitenkin alleviivata, että kaikki maahanmuuttajanuoret eivät ole katujengiläisiä, vaan niihin kuuluu prosentuaalisesti hyvin pieni osuus maahanmuuttajataustaisista nuorista. Silti asia on vakava ja siitä tulee keskustella avoimesti, sekä ongelmiin pitää hakea ratkaisuja nopeasti, ettemme ole ns. Ruotsin tiellä.

Poliisille osoitettiin lisätalousarvioesityksessä noin 2,5 miljoonaa euroa nuorten rikollisuuden ja katujengirikollisuuden torjuntaan. Tämä on hyvä asia, mutta se ei todellisuudessa tuo yhtään poliisia lisää. Poliisien koulutus kestää yli kolme vuotta, eikä näillä koulutusmäärillä saada lisättyä poliisin resursseja. Näkyvällä valvonnalla saadaan rauhoitettua paikkoja, joissa rikoksia tapahtuu. Olen itse ollut vuosia johtamassa muun muassa näkyvään valvontaan keskittyvää YJT-projektia ( yleinen järjestys ja turvallisuus ) Helsingissä, joka keskittyi kipupisteiden sekä esiin nousevien rikosilmiöiden näkyvään valvontaan sekä ennaltaehkäisyyn. Näkyvällä valvonnalla saatiin Helsingin keskustan ryöstö- ja pahoinpitelytapaukset voimakkaaseen laskuun.

Katujengiongelmaan puuttuminen vaatii poliisin resurssien lisäksi kokonaisvaltaista keskustelua, uudistusta rikosten rangaistuksiin kuin maahanmuuttopolitiikkaan kokonaisuudessaan. Kyse on isommasta yhteiskunnallisesta ilmiöstä, jonka ratkaisuun tarvitaan koko yhteiskunnan tukiverkosto, aina varhaiskasvatuksen tuesta alkaen.

Suomen olisi syytä ottaa mallia jengiväkivallan vastaisista toimista Tanskasta, missä on saavutettu erinomaisia tuloksia. Kovien keinojen lisäksi Tanska on esimerkiksi panostanut koulutukseen ja pyrkinyt estämään segregaatiota, joka on yksi tehokkaimmista keinoista alueellisen turvallisuuden parantamiseksi. Monilla mittareilla Tanskan katsotaan myös saaneen jengiongelman kuriin.

Nyt on oikea aika toimia Suomessa.

Facebooktwitterlinkedinmail