Skip to content

Julkaistu Uudenmaan Kokoomuksen verkkosivuilla 16.11.2022.

Vantaa-Kerava: Jos pommisuoja kutsuu, oletko valmis?

Yleinen turvallisuustilanne Euroopassa on täysin uudessa tilanteessa ja Ukrainan sota on muuttanut myös Suomen turvallisuustilannetta. Ulkoiseen turvallisuuteen on jo panostettu verrattain mittavasti, mutta myös sisäiseen turvallisuuteen on panostettava, sekä siihen olennaisesti liittyvään väestönsuojeluun.

Varsinaiset väestönsuojat ovat teräsbetonisia tai kallioon louhittuja suojia. Väestönsuojat antavat suojaa esimerkiksi radioaktiiviselta säteilyltä, rakennussortumilta ja asevaikutuksilta. Niihin onkin tarkoitus suojautua tyypillisesti sodan aikana.

Esimerkiksi Vantaalla Hakunilassa ja Rajatorpassa sijaitsevat kalliosuojat on tarkoitettu erikseen nimettyjen kerrostalojen asukkaiden suojapaikoiksi. Omakoti- ja rivitaloasukkaat joutuvat tilanteen vaatiessa toimimaan erillisten viranomaisohjeiden mukaisesti, joissa viranomaiset antavat erikseen ohjeet toimenpiteistä niiden rakennusten ja kiinteistöjen osalta, joilla ei ole omaa väestönsuojaa. Suojapaikkoja on riittävästi kerrostalojen asukkaille. Pientaloissa, joita suojien rakentamisvelvoite ei koske, suojaudutaan sisätiloihin. Vaihtoehtoisesti väestö evakuoidaan pois vaara-alueelta.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella, joka pitää sisällään Vantaa-Keravan sekä Keski-Uudenmaan, sijaitsevat väestönsuojat ovat yksityisiä talosuojia asuin-, liike- ja teollisuusrakennuksissa. Talosuojat on rakennettu kyseistä rakennusta tai rakennusryhmää varten ja väestönsuojan suojapaikat kuuluvat ensisijaisesti rakennuksessa pysyvästi asuville, työskenteleville ja oleskeleville henkilöille. Suojan koko ja suojapaikkojen määrä on mitoitettu rakennuksen kerrosalan tai henkilömäärän mukaisesti. Keski-Uudenmaan pelastustoimen toimialueella ei ole yleisiä väestönsuojia.

Onko asiasta riittävästi tietoa, tiedetäänkö lähimmät sirpalesuojat, jos niihin olisi aika mennä kriisitilanteessa?

Kuntalaisilla pitää olla riittävät tiedot kriisiajan toiminnasta eli miten toimitaan ja mihin mennään. Väestönsuojelun suunnittelu ja varautuminen on viranomaisten tehtävä samoin kuin väestönsuojelusta tiedottaminen. Nyt asukkailla ei ole riittävästi tietoa ja se aiheuttaa epävarmassa maailmantilanteessa ihmisissä huolta.

Tiedätkö sinä miten toimia tai mihin mennä, kun tilanne on päällä?

Facebooktwitterlinkedinmail