Skip to content

Kirjoitus 8.9.2021

Mielipidekirjoitus Vantaan Sanomissa 8.9.2021

Aloite ratikkasuunnittelun keskeyttämisestä ei riko yhteistä valtuustosopimusta – eikö satojen miljoonien eurojen hankkeesta saisi enää edes keskustella?

On valitettavaa, että Vantaan päätöksenteko on ajautumassa pois demokratiasta. Mielipidekirjoituksessa ja sosiaalisessa mediassa vaahdotaan valtuustosopimuksesta ja sen rikkomisesta.

On aivan käsittämätöntä, jos valtuutettujen suut pitää tukkia erikseen tehdyllä sopimuksella, joka rajoittaa muun muassa perustus- ja kuntalain sekä Vantaan kaupungin hallintosäännön suomia oikeuksia valtuutetuille.

Valtuustosopimus on valtuustoryhmien johtajien tekemä yhteinen sopimus isoista linjoista, joka ei saa rajoittaa yksittäisten valtuutettujen oikeuksia.

Valtuustoaloite sinänsä ei ole varsinaista päätöksentekoa, vaan valtuutettujen tahdon ilmaus kyseiseen asiaan. Olisi aika mielenkiintoinen tilanne, jos useiden satojen miljoonien eurojen hankkeesta ei saisi enää edes keskustella.

On ikävä huomata, että Vantaan politiikka on raaistunut ja populismi on taas muotia. Kaksien rattaiden ajamisen lisäksi osa on tainnut kaivaa kellarista jo kolmannetkin. Mielestäni vantaalaisten veronmaksajien oikeusturva vaarantuu, kun vain raitiovaunuhanketta kannattavat poliittiset päättäjät ovat oikeassa ja muulle keskustelulle ei ole enää tilaa.

Täytyykö tulkita niin, että valtuutettujen Rämön ja Norrenan mielipidekirjoitus on valtuustosopimuksen vastainen, koska siinä otetaan voimakkaasti kantaa hankkeen puolesta, vaikka mitään mieltä asiasta ei saisikaan olla?

Siinä Norrena ja Rämö ovat oikeassa, että tulossa on varsin mielenkiintoinen valtuustokausi. Aion jatkossakin käyttää äänestäjien minulle antamaa mandaattia tuoda esille kaupunkia koskevia asioita.

On sääli, että “toisinajattelevien” sananvapautta ja mielipiteen ilmaisun oikeutta yritetään poliittisella painostuksella rajoittaa. Onko tämä vihreiden nykypolitiikan suunta?

Toinen ikävä tämän ajan ilmiö on, että keskustelut viedään heti sosiaaliseen mediaan ja mielipidekirjoituksiin, eikä enää keskustella asianosaisten ihmisten kanssa. Näissä keskusteluissa harvoin on voittajia.

Tästä kirjoituksesta huolimatta haluan jatkossakin keskustella asioista rakentavasti myös henkilökohtaisella tasolla.

Mika Kasonen, toinen kyseisen aloitteen tekijöistä, kaupunginvaltuutettu (kok.), kaupunginhallituksen jäsen

Vantaan vaakuna

Aiheesta lisää Vantaan Sanomien artikkelissa (30.6.2021)

Facebooktwitterlinkedinmail